Naar hoofdinhoud

In de praktijk

De energietransitie is in volle gang! Overal ontstaan nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden die de weg vrijmaken voor een duurzamere toekomst. Laat je inspireren door de verhalen van bedrijven die al een stap voor zijn in verduurzaming. Ontdek hoe bestaande producten bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Lees verder en laat je inspireren.

 • Teunis van der Heiden over samenwerking en innovaties

  Eigenaar en directeur Teunis van der Heiden van Cheese Services in Veenendaal, zag de netcongestieproblemen al vroeg aankomen. Hij zocht samenwerking in de strijd tegen netcongestie met de bedrijven op het industrieterrein de Faktorij de Vendel.
  Lees meer
 • La Coquerie mist partnerschap in energietransitie

  Ondernemer Jan Ros van La Coquerie in Arnhem, werd onaangenaam verrast toen hij zijn 3 gasovens verving door 4 elektrische ovens en zijn leveringscapaciteit onvoldoende bleek. Een jaar verder heeft hij veel kennis gewonnen en een aantal illusies verloren. Boos zitten mokken lost niets op, vindt hij. Hij wil handelen en dat heeft hij dan ook gedaan.
  Lees meer
 • In ruil voor wind gaat er zon op, of omgekeerd

  Toen Gabri Hoek de boerderij overnam van zijn ouders vond hij dat er iets ‘bij’ moest. Van alleen het telen van gewassen kon Gabri niet leven. Dat werd windenergie. Sinds 13 jaar staan er vier windturbines op zijn erf, samen windpark Noordpolder. Maar kun je van de wind leven in tijden van een vol stroomnet?
  Lees meer
 • Elektriciteitsnet op stoom

  Sappi Maastricht maakt al bijna 175 jaar papier en heeft nu ook een taak bij het balanceren van het elektriciteitsnet. Ze gebruiken overtollige energie om stoom te produceren en werken samen met TenneT om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Sappi streeft naar een groenere toekomst met duurzame energiebronnen.
  Lees meer
 • Paprika’s voor een stabiele energievoorziening

  In Luttelgeest kweekt Hoogweg Paprikakwekerijen jaarlijks 50 miljoen kilo paprika’s duurzaam en levert energie terug aan het net. Door de energietransitie wordt het elektriciteitssysteem minder constant. Hoe kunnen we als netbeheerder samen met bedrijven zoals Hoogweg het net in balans houden?
  Lees meer
 • Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering

  De Groningse ontwikkelaar Novar sluit met netbeheerder Enexis een eerste Biedplicht-contract af voor haar zonnepark in Noordoost Groningen. Dit betekent dat Novar tijdelijk energieverbruik of -levering aanpast bij netwerkcongestie en hiervoor een vergoeding krijgt.
  Lees meer
 • Arriva en Brabants Afval Team (BAT) delen ’s nachts stroom om netcongestie te omzeilen

  Arriva en het Brabants Afval Team (BAT) starten met netbeheerder Enexis een experiment om ’s nachts stroomcapaciteit van BAT naar Arriva te verschuiven. Dit helpt capaciteitsproblemen op het Brabantse elektriciteitsnet te ondervangen.
  Lees meer