Naar hoofdinhoud

Slimmer bouwen met netbewust bouwen

Meer ruimte voor nieuwbouw, minder druk op het stroomnet

Bij de Woontop op 11 december zijn afspraken gemaakt om de bouw van nieuwe woningen te versnellen en bestaande bouw beter te benutten. Een belangrijke afspraak is de introductie van netbewuste nieuwbouw: woningen die het stroomnet zo min mogelijk belasten. Deze woningen gebruiken energie slimmer, waardoor pieken in het elektriciteitsverbruik worden beperkt. Het resultaat? Minder druk op het volle stroomnet en meer ruimte om te blijven bouwen.

Net verlichten
De vraag naar elektriciteit groeit sneller dan het net kan worden uitgebreid. Dit veroorzaakt knelpunten die economische groei, woningbouw en de overstap naar duurzame energie belemmeren. Netbewuste woningen dragen bij aan de oplossing. Ze vragen minder van het stroomnet op piekmomenten, bijvoorbeeld door energieopslag en duurzame technieken.

Slimme samenwerking
Netbewust wonen is een goed voorbeeld van hoe het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) samen met netbeheerders, overheden en marktpartijen werkt aan oplossingen. Naast uitbreiding van het stroomnet wordt gekeken naar manieren om het huidige net beter te benutten. Door netbewust te bouwen, kunnen woningbouwprojecten sneller doorgaan. De afspraken van de Woontop maken duidelijk dat de woningbouwsector niet stil hoeft te staan, ondanks de druk op het elektriciteitsnet.

Groei projecten
Naast netbewuste woningen wordt op meerdere fronten gewerkt aan het versterken van het elektriciteitsnet. Onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) zijn vier nieuwe energieprojecten aangemerkt als prioriteit:

  • CO₂-buisleiding: Een verbinding tussen Antwerpen, Moerdijk en Rotterdam voor CO₂-transport.
  • Buisleidingentunnel: Een multi-utilities kruising onder de Westerschelde voor waterstof, warmte, CO₂ en grondstoffen.
  • CO₂-netwerk: Regionaal netwerk voor CO₂-opslag, transport en hergebruik in het Noordzeekanaalgebied.
  • Uitbreiding stroomnet: Versterking van het stroomnet in Noordoost-Brabant voor de energiebehoefte van Brainport Eindhoven en Oss.

Toekomst
Met netbewuste woningen, versneld verzwaren van het net én grootschalige energieprojecten wordt de druk op het stroomnet verlicht. Hierdoor kunnen woningbouw, verduurzaming van de industrie en economische groei hand in hand blijven gaan. Dit draagt bij aan een klimaatneutraal Nederland in 2050. Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie laat zien dat een vol stroomnet met de juiste samenwerking geen obstakel hoeft te zijn.