Naar hoofdinhoud

Slimmer inzicht

Het doel van de actielijn is het creëren van slimmer inzicht door het ontwikkelen van (mogelijke open-)dataproducten die aansluiten op de behoeftes van de LAN partners. Op basis van deze dataproducten kunnen partijen handelingsperspectieven en innovaties ontwikkelen die netcongestie voorkomen of verminderen.

De actielijn bestaat uit drie onderdelen waarbij we mogelijkheden versnellen en verbreden en behoeftes van LAN-partners verdiepen om te vertalen naar concrete dataproducten.

 1. Verbreden en versnellen mogelijkheden

  Er zijn twee belangrijke technische ontwikkelingen die mogelijkheden creëren voor meer en slimmer inzicht:
  – Netdigitalisering: zoals inzicht in- en het versnellen van de uitrol van slimme sensoren in tienduizenden MS-ruimtes. Dit zorgt onder ander voor inzicht in actuele belasting van de MS/LS-netten.
  – Slimme meters: door het verbreden en slim toepassen van slimme meter-data kunnen netberekeningen en voorspellingsmodellen verbeterd worden. Bijvoorbeeld door het bepalen van de belasting van distributietransformatoren. En het verschaffen van inzicht in de groei en vermogensvraag van energietransitie ontwikkelingen in het laagspanningsnet zoals: warmtepompen, oplaadpunten voor thuis, zonnepanelen en thuisbatterijen.

 2. Aansluiten op behoeftes

  In de initiële LAN actie-agenda zijn data/informatie-behoeftes geïdentificeerd, deze worden aangevuld met behoeftes van LAN -partners en periodiek geëvalueerd. Op basis hiervan prioriteren en ontwikkelen we de gezamenlijke agenda van dataproducten.

 3. Realisatie en optimalisatie van dataproducten

  Op basis van mogelijkheden (bestaande data en data uit bovengenoemde technische ontwikkelingen) en behoeftes worden er dataproducten die inzichten verschaffen geprioriteerd, gerealiseerd en geoptimaliseerd. De eerste dataproducten zijn gelijktijdig met deze rapportage beschikbaar. De dataproducten worden (releasematig) op basis van eventuele nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten en behoeftes verbeterd.

Resultaten Slimmer inzicht

Op dit platform laten we zien welke voortgang we boeken met het actieprogramma door kennis en informatie over onze acties en resultaten te delen. Informatie over netcongestie voor gemeenten en provincies, ondernemers en huishoudens wordt niet op dit platform aangeboden. Is dat waar u naar op zoek bent? Klik dan op een van onderstaande buttons.